Beauty Point

Cili eshte ndryshimi mes “Eau de parfum” dhe “Eau de toilette”?

Shumica prej nesh e dinë se parfumi vjen në dy forma – eau de parfum dhe eau de toilette. Por a keni menduar ndonjëherë se cili është ndryshimi? Të dy kanë erë të mrekullueshme, priren të bëhen nga të njëjtat marka dhe mund të vishen çdo ditë… Pra, sa të ndryshëm mund të jenë në të vërtetë?

Çfarë është eau de parfum?

Pavarësisht nga keqkuptimet, ndryshimi midis eau de parfum dhe eau de toilette është jashtëzakonisht i drejtpërdrejtë. Dallimi qëndron në përqendrimin e vajit të parfumit. Ka tendencë të ketë 8% – 12% vaj parfumi në eau de toilette. Në të kundërt, do të gjeni se eau de parfum ka një përqendrim më të lartë prej 12% – 18%. Pra, si një rregull i përgjithshëm, eau de parfum do të përmbajë gjithmonë më shumë vaj parfumi sesa eau de toilette.

Kjo do të thotë se ndryshimi midis llojeve të aromave mund të përshtatet në një mënyrë tjetër. Meqenëse përqendrimi i vajit të parfumit përcakton forcën e një arome, një përqendrim më i lartë rezulton në një aromë më të fortë dhe më të qëndrueshme. E përkryer për mbrëmjet e gjata ose ditët e ngarkuara, eau de parfum mund të zgjasë për katër ose pesë orë pa pasur nevojë për rimbushje.

Megjithatë, duhet pranuar se eau de parfum nuk është lloji i aromës më të fortë nga të gjitha. Parfumi ka një përqendrim edhe më të lartë të vajit të parfumit se eau de parfum, të paktën 20%. Çuditërisht, mund të prisni që parfumi të zgjasë në lëkurën tuaj për një kohë shumë të gjatë, rreth gjashtë deri në tetë orë.

Fakti që eau de toilette zgjat dy deri në tre orë i shton njëfarë konteksti origjinës së emrit. Eau de toilette rrjedh nga termi francez “faire sa toilette” që përkthehet “përgatitja”. Fraza i përshtatet një lloji të aromës që është perfekt për veshjet e përditshme.